11. nap – Túra a gigantikus hegyek között (szept.27.)


Vázlatosan:
- Mana hegyi falucska
- Ganés barlangja
- Vjászadéva barlangja
- Szaraszvati folyó eredése
- Gyalog túra
- Vasudhara vízesés (Alakananda Gangesz eredése)
- Badarikashram város
- Badrinátha templom

Részletesen:

Ez volt a kedvenc napom, nagyon bensőséges és lelki hangulatban telt el.

Badarikasramból autókkal elmentünk az 5 km-re lévő Mana nevű hegyi falucskába és onnan indítottunk egy hosszabb túrát a Vasudhara vízeséshez. Itt nagyon egyszerű népek éltek, egyszerű és szegény körülmények között, de ennek ellenére mégis mesébe illő falucska volt, annyi tündéri embert láttunk.

Képek Mana faluról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Még a túra legelején megnéztünk két nagyon híres barlangot. Ganés és Vjászadéva barlangját. Vjászadéva Krisna irodalmi inkarnációja. Ő írta le a Védákat és a Védák kiegészítő irodalmának egy nagy részét. A Védék és a hozzájuk tartozó kiegészítő művek a hinduizmus szentírásai. Úgy tartják, hogy ezen írások összessége az élet használati útmutatójául szolgálnak. Négy fő témával foglalkoznak: 1. Artha: anyagi gyarapodás, 2. Káma: érzékkielégítés, 3. Dharma: vallásos elvek, melyek sikeressé tehetik a lelki életet, 4. Móksa: a lelki élet célja, a felszabadulás és Isten szolgálata. Ha valaki a Védák utasításait követve éli az életét, akkor ő sikeres lesz anyagi és lelki szempontból is.

Vjászadéva a Himalája hegyeiben, egy barlangban írta le a Védákat 5000 évvel ezelőtt. A lejegyzésben pedig Ganés, az elefántfejű félisten segített neki. A megállapodás szerint Vjászadéva nem állhatott le a szentírások diktálásával, Ganés pedig folyamatosan csak írt és írt… Ganés személye nagyon szerencsés, mert az Ő áldásával mindenki sikeres lehet és elhárul minden akadály a lelki élete útjából. Az Ő barlangjában egy önmegnyilvánult múrti forma van, ami nagyon szép.

Képek Ganés barlangjáról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Előadás Ganés barlangjánál:


Vjászadéva mind a mai napig ott él ebben a barlangban, a lelki testében. Lelki személyével mindazok találkozhatnak, akik az önmegvalósítás útján fejlett szinten állnak. A nagy lelki vezetők el szoktak zarándokolni ide, hogy tanításban részesüljenek Vjászadévától. Azon személyek részére, akik még nem képesek őt meglátni a lelki formájában, számukra múrti formában van jelen. Ezen a formán keresztül bárki láthatja Őt és imádkozhat hozzá. Vjászadévához azért szoktunk imádkozni, hogy segítsen feltárni a védikus szentírások tanításait, megérthessük a lényegét és mondanivalóját, mely nem más, mint az Isteni iránti odaadó szeretet és szolgálat. Valamint Vjászadéva áldásával megfelelően követhetjük a tanítványi láncolatot és szépen végezhetjük a saját szolgálatunkat.

Képek Vjászadéva barlangjáról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Előadás Vjászadéva barlangjánál:


A barlangjában több múrti is található:
1.) Több ezer éves Vjászadéva múrti,
2.) 18. században készített Vjászadéva múrti,
3.) Sukadéva Gószvámi,
4.) Vallabácsárja.
Vallabácsárja a védikus iskolák kiemelkedő tanítója volt. Sukadéva Gószvámi pedig az a nagy személy volt, aki elmondta a Srímad Bhágavatamot, melyről azt tartják, hogy “a védikus tudás érett gyümölcse”. A Srímad Bhágavatam tartalmazza minden szentírás eszenciáját. Az egyik legfontosabb hindu szentírás, amely a mai napig fennmaradt, elérhetőek tanításai. Vjászadéva barlangjában folyamatosan tartózkodik egy brámana (pap), aki egyfolytában vibrálja a Srímad Bhágavatam sorait.

Vjászadéva barlangjában pap mantrázása:


Amikor kijöttünk Vjászadéva barlangjából az egész csapatot valami megfoghatatlan és leírhatatlan érzés fogta el… a szeretet. Szívünk csordultig megtelt szeretettel, amely könnyek formájában tört elő. Csak sírtunk, látszólag minden ok nélkül. Megérintett minket Vjászadéva szelleme, megkaptuk a kegyét. Úgy éreztük, hogy minden akadály elhárult előlünk, és nincs már semmi kifogás, ami a lelki élet gyakorlása ellen irányulna. Szabad az út a lelki világba…

A barlangok után azt a helyet néztük meg, ahonnan a Szaraszvati folyó ered. Indiának sok szent folyója van, de ebből három kiemelkedik: Gangesz, Jamuna és a Szaraszvati. Mind azért számít szent folyónak, mert kapcsolatban vannak Krisnával. Ezek a folyók az Ő testét érintették, így vizük teljesen lelkivé vált, amely víz mindent megtisztít lelki szempontból. Szaraszvatiról még azt kell tudni, hogy ő a tudás félistennője is.

Képek a Szaraszvati folyó eredéséről:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videó a Szaraszvati folyó eredéséről:


A Szaraszvati eredése után elindultunk a 12 km-es gyalog túrúra, melynek célja a Vasudhara vízesés volt, ami a Alakananda Gangesz eredése. A túra elvitte az egész napot. Nagyon meghitt és bensőséges nap volt sok meditációval, és önelemzéssel. Vjászadéva barlangjában szívünkbe férkőző szeretet még mindig bennünk munkálkodott. A túra olyan volt, mint egy séta a lelki világban. Mindenhol Isten jelenlétét lehetett érezni, a szél védikus himnuszok dalát hordozta magában, a füvek a Úrnak kifejezett hódolatukban hajoltak meg, a bokrok és fák az isteni boldogságtól táncoltak, a Nap sugarain keresztül az Isten iránti szeretet melegét árasztotta, a felhők a béke lágyságát adták, a mellettünk hömpölygő Gangesz Krisna tisztaságát hozta magával, a madarak a Legfelsőbb Személy dicsőségéről daloltak, a hegyek csúcsai Isten fenségét jelképezték… Minden megváltozott. Elillant a félelem és aggodalom. Nem volt többé múlt és jövő sem. Csak a pillanat, melyet Krisna hatott át. Boldogság, nyugalom, szeretett… minden ezzel telt meg.

Képek a túráról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videók a túráról:


Ebben a lelki hangulatban telt a nap hátralévő része is, így érkeztünk meg a Vasudhara vízeséshez is, aminek vize kristály tiszta. Innen hoztam haza egy flakon Gangesz vizet az itthoniak számára.

Képek a Vasudhara vízesésről:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videók a Vasudhara vízesésről:


Az estét a városban töltöttük el. Először bazáraztunk egyet. Ekkor vettem meg magamnak az áratis kellékek egy részét (csamara, kürt, csengő, víztartó kagyló, Krisnáról képek…).

Képek Badarikashram bazárjáról este:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videó Badarikashram bazárjáról este:


Majd utána elmentünk megint a Badrinátha templomba, az esti szertartást megnézni. Varázslatos volt, mintha egy másik világba kerültünk volna. A hit fuvallata hatott át mindent… esti árati, kirtan, bhadzsan.

Bhadzsan a templomban… most sincs se múlt, se jövő, csak a jelen pillanat, mely örök. Isten szent neveinek édes hangja tölti be az étert, a mridanga dobbanására dobban a szíved, a karatal rezgését érzed a bőrödön. A Szent Nevekre gondolsz, azt mondod, hallod és látod. Nincs aggodalom, félelem és kétely, helyette elégedettség, boldogság és mindent átható szeretet van. Az anyagi vágyaid okozta égő sebeket a védikus himnuszok selyme hűti. Egy hömpölygő lelki folyó a mantra éneklés, amely elsodor Téged. Nem állhatsz Neki ellen, csak sodor és sodor. A transzcendens hullámok elérnek, megtisztítják a szívedet, amely egyszerre fájdalmas és felemelő. A tisztulástól és boldogságtól könny fakad szemedből. A könny legördül arcodon, mire leér ajkaidhoz; rájössz, hogy jó helyen vagy, és nem akarod, hogy véget érjen az ének. Ajkaid lázadnak: nem akarnak soha többé semmit kiejteni; csakis a Isten neveit. Bőröd libabőrös lesz, borzong a tested. Krisna ott van Veled, átölel Téged a Hangon keresztül. Érzed, hogy simogat, érzed, hogy szeret. Boldog, hogy ott vagy Vele, és Te még boldogabb, hogy ott lehetsz Vele. Haza tértél! Ez az amit kerestél! Haza tértél Hozzá, aki minden szeretet forrása, aki az eredeti menedék. Igazán boldog vagy. A pillanatban, az öröklétben két dolog van: Isten és a lélek.