3. nap – Haridvar és Rishikes (szept.19.)


Vázlatosan:
Haridvar:
- Mansi-devi (Durgá-devi) templom a hegytetőn
- Hariki Pauri Ghát (fürdőző hely)
- Jaini templom (Haridvar és Rishikes között)
Rishikes:
- Madhuvan Mandir (Hare Krisna templom)
- Sívánanda Ashram

Részletesen:

Harmadik nap a reggeli után autókkal elmentünk Haridvarba, amely Mansi-devi templomáról és a gangesz-parti fürdő helyéről híres. Mansi-devi nem más, mint Durgá-devi egyik formája. Durgá-devi egy félistennő, aki az anyagi energiáért felelős, Ő adja az anyagi javakat és értékeket. Ebből kifolyólag rengeteg ember jár a templomába anyagi áldásokért imádkozni. Több száz ember áll sorban a templom előtt, hogy bejuthasson az Istennő színe elé. Az indiai hívők minden boldogságukat az Úrtól várják, még a gazdagságot is.

Mansi-deviről egy rövid előadás:


A templom egy nagy hegy tetején van, ahová libegővel lehet feljutni.

Képek a libegőről és templomról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videó a libegőről:


A templom tetején kicsit megpihentünk és Gaura Krisna prabhu tartott nekünk egy előadást Haridvárról.

Előadás Haridvárról:


Videó a templomból, Haridvar látképéről:


A templom után elmentünk Haridvar fürdőző helyére, Hariki Pauri Gháthoz. Itt mártóznak meg a hívők a Gangeszben, hogy megtisztuljanak testben és szívben is. A Gangesz a lelki világból szállt alá, így ha valaki abban megfürdik, akkor megtisztul a múltban elkövetett bűnös tetteinek minden visszahatásától.

Nagyon közvetlen emberek voltak itt, örültek nekünk és mindenki fotózkodni akart velünk, élveztük egymás társaságát. Amikor megtudták, hogy Magyarországról jöttünk és ott is van képviselője a hinduizmusnak a krisna-tudatnak köszönhetően, akkor nagyon boldogok voltak. Elmeséltük nekik, hogy van több templomunk, több éttermünk, könyvtárunk, két általános iskolánk, egy főiskolánk, egy hatalmas farmunk, mindezt saját sikerükként élték meg. Üdítő volt a kedves és mosolygós arcukat látni.

Képek a Hariki Pauri Ghátról, a fürdőhelyről:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videó a fürdőhelyről:


A délelőttöt Haridvárban töltöttük, majd utána visszaindultunk Rishikesbe. Félúton megálltunk egy Jaini templomban. A jainizmus a hinduizmus egyik ága, mely a legfontosabb tanítása az ahimszá (erőszak nélküliség elve).

Előadás a jainizmusról:


A jaini templomok híresek a szépségükről is. Nagyon pazarok, minden egyes négyzetcentiméteren van valami disz, vagy faragás, vagy festés. A sok dísz az Úr fenségét hivatott érzékeltetni.

Képek a Jaini templomról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videók a Jaini templomról:


Ebédidőre már Rishikesben voltunk a Madhuvan Mandirban egy Hare Krisna templomban. A templomban lévő imádat nagyon áhítatos és meghitt volt, az isten-szeretet hatott át mindent. India nagyon sokszínű, egészen szélsőséges, a legszörnyűbb és legcsodálatosabb dolgok is megtalálhatóak itt, de India ősi kultúrájában mégis minden egy felé, Isten felé mutat. Régen egész India a védikus kultúra szerint él, de sajnos mára ennek csupán nyomai maradtak. Lelki tanítómesterem a gyöngy nyakék példájával szemléltet ezt. India régen olyan volt, mint egy gyönyörű gyöngysor, de mára ez a nyaklánc elszakadt és a szemek szétgurultak. De a kis gyöngyszemek még ott vannak India szerte. Utunk során ezeket a gyöngyszemeket igyekeztünk felkeresni és meglátni. A sok furcsa és számunkra olykor kultúridegen dolgok mögött azért sikerül ezeket a csodákat meglátni.

A Madhuvan Mandirban leültünk énekelni a Hare Krisna Mahá-mantrát. A Mahá-mantra minden létező védikus himnusz erejét és hatását magában hordozza. Közös éneklése hatalmas lelki energiákat szabadított fel, amely energia feltöltött minden jelen lévőt. Segítségével mi is képessé váltunk arra, hogy jobban megérezzük Istent mindent átható jelenlétét.

Képek a Hare Krisna templomról:

He nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videó a templomról:


Az itteni papok is mind nagyon közvetlenek és vidámak voltak, telis-teli szeretettel. Az egyikük még dalra is fakadt a kedvünkre.

Videó a pap énekéről:


A Madhuvan Mandir után elmentünk a Sívánanda ashramba. Sívánanda egy nagy lelki vezető volt, aki a jógát tanította Indián kívül a nyugati világban is. Követői létrehoztak egy központot Rishikesben, hogy fenntartsák Sívánanda Svámi tanításait és követhessék a hagyományokat. Többek között a központba van Sívánanda Svámi szamádhija, templom, gyakorló terem, könyvtár, szállások… minden olyan dolog ami a jóga gyakorlásához szükséges.

Képek az ashramról:

Ha nem indul el a slideshow akkor klikk ide!

Videó Sívánanda szamádhijáról:


Videó a templomban végzett szertartásról:


Indiában még mind a mai napig nagy jelentősége van a hagyományok követésének. Úgy tartják, hogy a tanulás legjobb módszere a követés. Például ha valaki sebész orvos akar lenni, akkor egy másik tapasztalt orvostól kell tanulnia. Ugyanígy a lelki tudományokat is egy gurutól (tanítótól) kell elsajátítani.